Лозівська районна рада

Харківська область

  • Home
  • Новини
    • Події та факти
    • Оголошення
  • Районна рада
    • Керівництво
    • Виконавчий апарат
    • Депутатський корпус
      • Депутати VIIІ скликання
      • Депутати VII скликання
      • Депутати VI скликання
    • Депутатські фракції і групи
    • Графік прийому депутатів
    • Постійні комісії
    • Президія районної ради
    • План роботи ради
    • Нормативно-правова база
      • Закони, постанови, укази
      • Документи Лозівської районної ради
      • Очищення влади (районна рада)
      • Очищення влади (сільські, селищні ради)
      • Довідкова інформація
      • Кошторис Лозівської районної ради
    • Історичний перелік голів ради
  • Про Лозівщину
    • Історична довідка
    • Символіка
    • Фотогалерея
    • Кращі ради Лозівщини
      • Положення про районний конкурс «Краща сільська, селищна рада»
      • Краща рада
    • Адміністративно-територіальний устрій
  • Регламент
    • V скликання
    • VI скликання
    • Зміни до регламенту VI скликання
    • VII скликання
    • VIIІ скликання
  • Сесії
    • Проекти рішень
    • Рішення
      • Рішення VIII скликання
      • Рішення VII скликання
      • Рішення VI скликання
      • Рішення V скликання
    • Протоколи засідань постійних комісій
    • Протоколи пленарних засідань районної ради
  • Контакти
  • f

Профілактика інфекційних захворювань під час купання у відкритих водоймищах!

З початком весняно-літнього сезону відпочинку збільшується ризик захворювань, фактором передачі яких є вода (вірусний гепатит А, дизентерія,сальмонельоз, холера,черевний тиф, паратиф, лептоспіроз). З метою застереження громадян від цих захворювань   нагадуємо  прості правила, які допоможуть залишатися здоровими.

Факторами передачі збудників служать насамперед забруднена вода, інфіковані харчові продукти, брудні руки і предмети побутової обстановки; механічними переносниками, що забруднюють харчові продукти, є мухи.

  Гострі кишкові захворювання викликаються різними видами мікроорганізмів. Збудники проникають через рот і активно розмножуються в шлунково-кишковому тракті. Виділяючись з кишечника хворого, мікроби потрапляють в зовнішнє середовище — у грунт, воду, їжу, на предмети домашнього вжитку.

   Найбільш характерні особливості більшості гострих кишкових інфекцій — здатність збудників порівняно довго виживати поза організмом людини і найбільший ризик зараження в літньо-осінній період з переважним ураженням дітей дошкільного віку.

Для виникнення захворювання в організм повинна потрапити певна кількість збудника. Розвиток хвороби залежить від характеру самого мікроба, стану здоров’я людини, а також від умов та шляхів потрапляння мікробів в організм.

Вес­на-лі­то най­більш спри­ят­ли­вий час для ви­ник­нення і роз­повсюд­ження киш­ко­вих ін­фекцій. Са­ме в цей час ді­ють фак­то­ри, що спри­яють за­ра­жен­ню: по­ява в ра­ці­оні сві­жих ово­чів, фрук­тів, збіль­шен­ня кіль­кос­ті мух, ма­со­ве спіл­ку­ван­ня на­се­лен­ня, ви­їзд на від­по­чи­нок за ме­жі пос­тій­но­го міс­ця про­жи­ван­ня, ку­пан­ня у від­кри­тих во­дой­мах.

У теп­лу по­ру ство­рю­ють­ся спри­ят­ли­ві умо­ви і для збе­ре­жен­ня збуд­ни­ків киш­ко­вих ін­фекцій у зов­нішньому се­ре­до­ви­щі, і для їх роз­мно­жен­ня в про­дук­тах хар­чу­ван­ня. Все це ро­бить во­ду і їжу не­без­печни­ми вепі­де­мі­оло­гіч­но­му від­но­шен­ні.

Джерела інфекції при гострих кишкових захворюваннях:

  • хвора людина (особливо небезпечні для оточуючих хворі, що переносять захворювання в легкій, «стертій» формі);
  • бактеріоносії (люди, які виділяють збудників, але самі не хворіють). Бактеріоносіями можуть бути люди, які перенесли хворобу, так і ті, щоне хворіли на нею раніше;
  • сальмонельозом можна також заразитися від домашніх тварин і птахів.

 Як відбувається зараження кишковими інфекціями?
Зараження відбувається, як правило, при вживанні харчових продуктів і води, в яких знаходяться хвороботворні мікроорганізми. Вони можуть бути занесені в рот і брудними руками.

     Ознаки захворювання:

Збудники гострих кишкових захворювань (хвороботворні мікроби, віруси), їх токсини (отрути) вражають не тільки шлунково-кишковий тракт, але і центральну нервову систему. У більшості хворих підвищується температура, порушується діяльність серцево-судинної системи, часто уражаються печінка, селезінка та інші внутрішні органи. Ознаки цих захворювань можуть відрізнятися: якщо для дизентерії, наприклад, більш характерний пронос, то для черевного тифу — висока температура.

При болях у животі, блювоті, пронос, підвищенні температури не займайтеся самолікуванням, — негайно звертайтеся до лікаря. У цьому запорука вашого швидкого одужання і безпеки для оточуючих.

    Як захиститися від кишкових інфекцій?

Щоб попередити зараження, необхідно дотримуватися наступних правил:
• для пиття використовувати тільки кип’ячену воду;

  • не пити воду з випадкових вододжерел;
  • купатися тільки в спеціально відведених місцях;
  • при заміських прогулянках мати з собою достатній індивідуальний запас питної води;
  • воду для приготування їжі і господарських потреб брати тільки з перевірених вододжерел;
  • не пити воду з водопроводу, призначеного для технічних цілей;
  • молоко (як сире, так і пастеризоване фляжне) обов’язково кип’ятити;
  • овочі, фрукти, ягоди ретельно мити в проточній воді, обдавати окропом;
  • для оброблення різних видів продуктів використовувати різні дошки;
  • не вживати в їжу продукти, доброякісність яких викликає сумнів;
  • мити руки з милом, особливо перед їжею і приготуванням їжі, після повернення з вулиці, користування туалетом;
  • всі харчові продукти вкривати від комах, харчові відходи тримати в контейнерах з кришкою, знищувати мух;
  • кип’ятіть воду, взяту з відкритої водойми для пиття, миття фруктів, ягід чи посуду. Хвороботворні мікроби здатні протягом місяця і навіть більш жити і розмножуватися у воді
  • не купатись в заборонених місцях та закритих водоймах.

 Лозівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області

  • Відзнаки Лозівщини
    • Відзнаки Лозівської районної ради
    • Районна відзнака — звання «Почесний громадянин Лозівського району»
    • Почесна відзнака Лозівської районної ради „Слава Лозівщини”
    • Районний конкурс «Краща сільська. селищна рада»
  • Районні конкурси
    • Конкурс міні-проектів
    • Конкурс «Краща сільська, селищна рада з питань санітарного порядку та благоустрою»
  • Регуляторна діяльність
    • Проекти регуляторних актів
    • Реєстр чинних регуляторних актів
  • Державні закупівлі
    • Нормативно-правова база
    • Планування закупівель
    • Результати торгів
      • Результати торгів
  • Публічна інформація
    • Нормативно-правова база
    • Оприлюднена публічна інформація
    • Запит на інформацію
  • Зворотній зв’язок
  • Відео
    • Сесії
  • Інформація щодо діяльності Лозівської ОДПІ та органів ДФС України
  • Вакансії
Июнь 2025
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
« Май    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
Сайт президента України

Кабінет міністрів

Реестр виборців

Харківська обласна рада

Харківська обл. держ. адміністрація

Інститут державного управління

Укр.Асоціація

асоціація ОМС

Матеріали за датою

Категорії

  • Відео (2)
  • Загальні (8)
  • Оголошення (385)
  • Події та факти (2 026)
  • Проекти рішень (237)
  • Протокол пленарних засідань районної ради (20)
  • Протоколи засідань постійних комісій (146)
  • Протоколи засідань постійних комісій (11)
  • Протоколи пленарних засідань районної ради (109)
  • Рішення V скликання (50)
  • Рішення VI скликання (384)
  • Рішення VII скликання (60)
  • Рішення VIII скликання (31)
  • Сесії (2)

Останні матеріали

  • Голова районної ради Вадим Гоч взяв участь у З’їзді Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування
  • Вітаю з Трійцею!
  • Дорогі учні, шановні вчителі, батьки!

Розкажіть про нас

2014 © сайт створений і утримується Лозівською районною радою як інформаційно-аналітичний портал органів місцевого самоврядування району