З початком весняно-літнього сезону відпочинку збільшується ризик захворювань, фактором передачі яких є вода (вірусний гепатит А, дизентерія,сальмонельоз, холера,черевний тиф, паратиф, лептоспіроз). З метою застереження громадян від цих захворювань нагадуємо прості правила, які допоможуть залишатися здоровими.
Факторами передачі збудників служать насамперед забруднена вода, інфіковані харчові продукти, брудні руки і предмети побутової обстановки; механічними переносниками, що забруднюють харчові продукти, є мухи.
Гострі кишкові захворювання викликаються різними видами мікроорганізмів. Збудники проникають через рот і активно розмножуються в шлунково-кишковому тракті. Виділяючись з кишечника хворого, мікроби потрапляють в зовнішнє середовище — у грунт, воду, їжу, на предмети домашнього вжитку.
Найбільш характерні особливості більшості гострих кишкових інфекцій — здатність збудників порівняно довго виживати поза організмом людини і найбільший ризик зараження в літньо-осінній період з переважним ураженням дітей дошкільного віку.
Для виникнення захворювання в організм повинна потрапити певна кількість збудника. Розвиток хвороби залежить від характеру самого мікроба, стану здоров’я людини, а також від умов та шляхів потрапляння мікробів в організм.
Весна-літо найбільш сприятливий час для виникнення і розповсюдження кишкових інфекцій. Саме в цей час діють фактори, що сприяють зараженню: поява в раціоні свіжих овочів, фруктів, збільшення кількості мух, масове спілкування населення, виїзд на відпочинок за межі постійного місця проживання, купання у відкритих водоймах.
У теплу пору створюються сприятливі умови і для збереження збудників кишкових інфекцій у зовнішньому середовищі, і для їх розмноження в продуктах харчування. Все це робить воду і їжу небезпечними вепідеміологічному відношенні.
Джерела інфекції при гострих кишкових захворюваннях:
- хвора людина (особливо небезпечні для оточуючих хворі, що переносять захворювання в легкій, «стертій» формі);
- бактеріоносії (люди, які виділяють збудників, але самі не хворіють). Бактеріоносіями можуть бути люди, які перенесли хворобу, так і ті, щоне хворіли на нею раніше;
- сальмонельозом можна також заразитися від домашніх тварин і птахів.
Як відбувається зараження кишковими інфекціями?
Зараження відбувається, як правило, при вживанні харчових продуктів і води, в яких знаходяться хвороботворні мікроорганізми. Вони можуть бути занесені в рот і брудними руками.
Ознаки захворювання:
Збудники гострих кишкових захворювань (хвороботворні мікроби, віруси), їх токсини (отрути) вражають не тільки шлунково-кишковий тракт, але і центральну нервову систему. У більшості хворих підвищується температура, порушується діяльність серцево-судинної системи, часто уражаються печінка, селезінка та інші внутрішні органи. Ознаки цих захворювань можуть відрізнятися: якщо для дизентерії, наприклад, більш характерний пронос, то для черевного тифу — висока температура.
При болях у животі, блювоті, пронос, підвищенні температури не займайтеся самолікуванням, — негайно звертайтеся до лікаря. У цьому запорука вашого швидкого одужання і безпеки для оточуючих.
Як захиститися від кишкових інфекцій?
Щоб попередити зараження, необхідно дотримуватися наступних правил:
• для пиття використовувати тільки кип’ячену воду;
- не пити воду з випадкових вододжерел;
- купатися тільки в спеціально відведених місцях;
- при заміських прогулянках мати з собою достатній індивідуальний запас питної води;
- воду для приготування їжі і господарських потреб брати тільки з перевірених вододжерел;
- не пити воду з водопроводу, призначеного для технічних цілей;
- молоко (як сире, так і пастеризоване фляжне) обов’язково кип’ятити;
- овочі, фрукти, ягоди ретельно мити в проточній воді, обдавати окропом;
- для оброблення різних видів продуктів використовувати різні дошки;
- не вживати в їжу продукти, доброякісність яких викликає сумнів;
- мити руки з милом, особливо перед їжею і приготуванням їжі, після повернення з вулиці, користування туалетом;
- всі харчові продукти вкривати від комах, харчові відходи тримати в контейнерах з кришкою, знищувати мух;
- кип’ятіть воду, взяту з відкритої водойми для пиття, миття фруктів, ягід чи посуду. Хвороботворні мікроби здатні протягом місяця і навіть більш жити і розмножуватися у воді
- не купатись в заборонених місцях та закритих водоймах.
Лозівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області